05. 01. 2013.

dukanova dijeta recepti

Dukanova dijeta

ova dijeta je postala veoma popularna u zadnjih 10 godina.Smatra se da u Francuskoj oko 1.5 milion zena odrzava liniju bas putem ove dijete.
Razvio ju je lekar-nutricionista Pjer Dukan.
Sama dijeta se ne bi toliko razvila da nije izdata knjiga Dukanova dijeta na engleskom jeziku koja je nasla svoju primenu cak i kod Holivudskih zvezda i postala hit.Zna se da su je primenjivale Penelope Cruz, Jennifer Lopez pa i Kate Middleton !!! Pronacicete puno tekstova o tome na internetu ali ovde se necemo baviti njima:
dukanova dijeta
dukanova dijeta

 Osnove - Dukanova dijeta 

kao krajnji cilj Dukanova dijeta ima : potpuni povratak prirodnim namirnicama !!! Da bi do toga dosli moramo se pridrzavati plana ishrane za mrsavljenje podeljen u 4 faze :


Prva faza - faza napada - Dukanova dijeta

U ovoj fazi treba konzumirati iskljucivo visokoproteinsku hranu kao sto je riba bogata nezasicenim mastima(tuna,losos,skusa) kuvani ili peceni morski plodovi..suvo,peceno ili kuvano meso kao sto je zivinsko meso (bez patke) i teletina,jaja ,soja..od pica mozete konzumirati nezasladjenu kafu ili caj..Gazirana pica i alkohol nikako. Moze se pojaviti los dah i suva usta zbog pocetka ketoze,neophodno je uzimati vece kolicine vode...zbog nedostatka vitamina iz povrca i voca potrebno je uzimati vitaminske tablete i preparate koji nadoknadjuju dnevne potrebe.
Dukanova dijeta u ovoj prvoj fazi traje od 5 do 7 dana ,zavisno od kolicine kilograma koju planirate da izgubite.Iskustva su da se za prvih 5 dana u  proseku izgubi od tri do pet kilograma.

Druga faza - Dukanova dijeta

uvodi se povrce u ovoj fazi...preciznije smenjujemo broj dana kada unosimo iskljucivo proteinske obroke dodavajuci postepeno povrce..sirovo ili kuvano..
povrce koje ne sadrzi skrob (spanac,celer,zelena salata,paradajz ,krastavac) je pogodno za ovu fazu...
Jesti ga sirovog,parenog,u supi i kao varivo..dok se ne dostigne zeljena tezina
Obicno se gubi oko jedan kilogram nedeljno.

Treca faza - Dukanova dijeta 

je kljucna jer se nakon prve 2 faze postigne zeljena tezina i sad je potrebno tu tezinu odrzati !!!
i dalje nastavljate sa proteinima i povrcem ali su vam dozvoljene i porcija voća i 2 parceta integralnog hleba dnevno. Kao dodatak - dozvoljena je 1 ekstra porcija koja sadrži ugljene hidrate (samo jednom nedeljno) a to može biti recimo pirinac ili testenina..
Dozvoljen vam je i  "praznični obrok" koji posle nekoliko nedelja faze tri može da se praktikuje i dva puta nedeljno.U prevodu tad jedete sta vam se svidja !!!

Cetvrta faza -Dukan dijeta

u finalnoj tj zavrsnoj fazi  polako se vracate na hranu koju volite tacnije konzumiranje iste.Ali Dukanova dijeta se odrzava na taj nacin sto konzumrate makar jednom nedeljno proteinski obrok kao u fazi 1.

 Dukanova dijeta recepti

pridrzavajuci se svega gore napisanog ,mozete krenuti u sastavljane vaseg jelovnika..
na sta treba obratiti paznju- Dukanova dijeta

Razdvojte namirnice po fazama ,i strogo se  pridrzavajte  toga..

nemasna teletina, zecetina,nemasna sunka, pileca prsa,dzigerica pileca, plodovi iz mora,curetina,nemasni jogurt ili sa vrlo niskim sadrzajem masti , sir nemasni, obrano mleko na ovo dobro obratite paznju, ovsene mekinje ,zeleno povrce i sl..

Pronacicete mnogo toga na internetu ali ovo su osnove i najbolje je kreirati jelovnik na ovaj nacin...

Takodje ukoliko smatrate da dukanova dijeta nije za vas procitajte i druge tekstove o dijetama na nasem blogu : meseceva dijeta ,proteinska dijeta,jogurt dijeta ,brza dijeta 3 dana ,kupus dijeta

dukanova dijeta recepti

Dukanova dijeta recepti