02. 04. 2013.

bezglutenska dijeta

bezglutenska dijeta


Zelite reci STOP aditivima i industrijski preradjenoj hrani?
Bezgluteinska dijeta je onda pravi izbor za vas !
Mnogi vec kod naziva "bezgluteinska dijeta" ili kako se cesto preskoci slovo "i" pa  kazemo "bezglutenska dijeta" - pomisljaju da je ona namenjena iskljucivo osobama koje vec boluju od celijakije (preosteljivost na gluten) ali nije tako.O ovoj bolesti pročiajte više u članku celijakija simptomi .
Dijeta je namenjena i zdravim osobama koje su spremne zdravo mrsaviti ali uz oprez .
Prelazak na ovaj nacin ishrane vise puta po potrebi cine  i neke od poznatih licnosti kao sto su: Opra Vinfri,Dona Karan i Gvinet Paltrou.Tako je bezglutenska dijeta postala i svojevrsan trend medju slavnima.
Bilo da je u pitanju detoksikacija organizma,obnavljanje energije uz jacanje imuniteta ili u najcescem svom obliku smanjenje telesne tezine..

NAPOMENA: konsultujte vaseg lekara i nutricionistu pri prelasku na ovakav nacin ishrane i planiranju buduceg jelovnika,da biste sprecili moguce komplikacije.

Profesor i pedijatar sa univerziteta u Merilendu dr. Alesije Fasano  je razvio ceo koncept
tj nacin ishrane gluten free za zdrave osobe.
Evo nekih od prednosti tog nacina ishrane:
1.Usporavanje starenja organizma
psenica koja u sebi sadrzi gluten,znatno povecava nivo secera u krvi,koji se veze za belancevine.U kombinaciji ovo dvoje zajedno podizu nivo enzima glikacije za koji je poznato da ostecuje kolagen u kozi te ubrzava proces starenja organizma.
2.Stabilan nivo secera u krvi :
iskljucivanjem kolaca,slatkisa i belog hleba iz ishrane stabilizujemo unos losih ugljenih hidrata koji podizu nivo secera u krvi.Prekomerni unos losih secera nas vodi u gojaznost i dijabetes a jako cesta pojava je i umor i iscrpljenost.
3.Menopauza bez tegoba
glutnen pogorsava simptome  koje vas prate tokom menopauze(glavobolje,"valunzi"-tj talasi vrucine) tako da   ukoliko ga izbegnete u ishrani mozete cak potpuno zaobici pomenute tegobe-tvrde strucnjaci..

4.bezglutenska dijeta je odlican izbor za odrzavanje telesne tezine.
zaboravite "fast food" ,grilkalice,slatkise,instant hranu pune industrijskih masnoca i vestackih secera, predjite trajno na zdravu ishranu :tj manje kaloricnu hranu :salate,voca i sveze iscedjene prirodne sokove.
5.produbljivanje svesti o zdravoj ishrani
drzanje bezgluteinske dijete zahteva od svakog polaznika stalnu informisanost.
Ne postoji jedinstveni spisak kojeg se svi pridrzavamo i jedemo isto :)
Svako prati sebe, i to pomno.Cita se sastav svakog prehrambenog proizvoda i prate se hranljive vrednosti.
Vremenom ovakav nacin ishrane postaje deo vaseg zivota i razmisljanja u hrani.

bezgluteinska dijeta

Ceo svet zna za Novaka Djokovica,zar ne ?
Mnogi ne znaju da je najveca prekretnica u njegovoj karijeri  upravo prelazak na bezglutensku ishranu...Svima nam je poznato,a i vise puta je javno rekao da ima celijakliju,zapitajte se kako se pored toga postaje br 1.Kakav  je to karakter tog mladog coveka. :)
Za sve neverne Tome :) ukucajte u vasem pretrazivacu " novak djokovic diet" ili novak djokovic gluten free" i pronacicete bezbroj portala koji pisu upravo o tome.
Podsetnik: Nista ne zapocinjite bez vaseg lekara,nutricioniste pa bili gojazni ili ne.
bezgluteinska dijeta je odlican izbor ali zahteva oprezan i pravilan pristup.
bezglutenska dijeta