cimet dijeta za mrsavljenje
Cimet se u ishrani coveka spominje jos od davnina.
Dokazana je njegova delotvornost na organizam kod mnogobrojnih zdravstvenih tegoba.On uspesno spusta nivo secera u krvi a da pri tom ne podstice preterano lucenje insulina,sto je jedan od vaznih faktora kod skidanja kilograma i mrsavljenja.
Cimet dijeta drzi insulin pod kontrolom,sto je dobar preduslov za topljenje i skidanje masnih naslaga.Utice pozitivno na varenje ,pomaze bolju probavu,a studije pokazuju da utice i na smanjenje loseg holesterola i triglicerida.
Cimet dijeta za mrsavljenje nije poput stogih visoko-proteinskih restriktivnih dijeta,jede se sasvim normalno.
U dorucak i rucak je obavezno ubacen jogurt sa kasicicom cimeta ili varijanta br.2 stapic ili kasicica cimeta skuvana u 0.5 litara vode.Tako pripremljen napitak pustiti da odstoji poklopljen 30 minuta , zatim popiti izjutra na prazan zeludac.
Cimet se u kulinarstvu cesto upotrebljava kao dodatak poslasticama,medjutim on je veoma zanimljiv i ukusan kao dodatak mesu,zitaricama ,povrcu i vocu.
primer:
Naribanu sargarepu i sitno iseckani krastavac prelijte sa prelivom sastavljenim od limuna,djumbira ,meda,cimeta,maslinovog ulja i vrlo malo bibera..Ovom interesantnom jelu mozete dodajti grozdjice i listice badema i dobicete fenomenalan medjuobrok.
med i cimet dijeta za mrsavljenje
- Pomesajete kasicicu meda sa pola kasicice cimeta
- dodajte mesavinu 1 solji vode i sve zajedno prokuvajte.
cimet dijeta jelovnik (primer)
dorucak:ovsene (zobene) pahuljice sa medom i cimetom
uzina:integralni keksi sa dodatim cimetom
rucak:salate i testenina sa kravljim sirom.
uzina:casa jogurta sa dodatim cimetom
vecera:piletina blago pirjana sa povrcem i salatom
KORISNI SAVETI:
Cimet je odlican izvor gvozdja,mangana,cinka i bakra.Bogat je vitaminom K i C.Povoljno utice na jacanje imuniteta i povecava otpornost organizma.Pored toga sto je dobar u skidanju kilograma i topljenju masnih naslaga,pokazao se kao veoma delotvoran kod prehlada.
napravite sledecu mesavinu u slucaju prehlade i gripa:
- u 0.5 l vode dodajte koricu cimeta i nekoliko klincica.
- prokuvajte 3 minute i sacekajte da se malo prohladi..
- dobijenom napitku dodajte med i limun
- pijte po pola solje na svaka 4 h